Bolile cardio-vasculare si alimentatia

Vulnerabilitatea la stres depinde pe de-o parte de factorii genetici, iar pe de alta parte, de experienta acumulata si aptitudinile dobanbite.

Ce exigenta avem fata de noi insine? In ce masura suntem obsedati de permanenta? Ce importanta acordam situatiilor critice? Ce putem gestiona?

Deschideti-va sufletul! Emotiile negative pot fi cauza declansarii unui infarct.

Este vorba de oameni care n-au posibilitatea sa discute despre emotiile lor negative. Ei nu se elibereaza de aceste sentimente, ci le retin si le refuleaza, cu consecinte fatale pentru sanatatea inimii.

Foarte aproape de marginea prapastiei se afla persoanele caracterizate printr-o tristete patologica.

Depresiile au un risc de infarct de doua ori mai mare, comparativ cu cei care sunt deschisi si bine dispusi.

Un depresiv se gaseste continuu intr-o stare de tensiune distructiva, care modifica intregul metabolism.

Din perspectiva unui posibil infarct, depresia nu este cu nimic mai prejos decat factorii fizici de risc cunoscuti: alimentatia nenaturista si dezechilibrata, fumatul ce cauzeaza hipertensiuni arteriala.

Revizuirea modului de gandire, schimbarea atitudinii, relaxarea cand problema nu e inca presanta sunt masuri ce se pot lua cu mult timp inainte de colaps. Cine nu-si poate depasi tristetea, cine se teme ca va deveni depresiv ar trebuie sa aiba o discutie sincera cu oameni de profesie, un psiholog, un psihiatru.

Concret, acesta inseamna: fragmentati-va programul de munca cu pauze, mergeti la fereastra, priviti afara si visati cu ochii deschisi.

Cand va simtiti la stramtoare, calmati-va deliberat cu ajutorul respiratiei sau vizualizati imagini ce va inspira liniste, pentru a va distanta emotional de situatia care va streseaza.

Durerile sufletesti pot omora inima, au suficienta putere pentru a provoca o paralizare a unor portiuni de miocard. Boala este numita "sindromul inimii zdrobite", iar lista sentimentelor nocive este lunga: furia, nervii nestapaniti, frica, tristetea.

Ce se petrece acolo, sub piele, muschi si coaste?

Cum se ajunge la stari de spirit, la obturari ale vaselor de sange?

Cum paralizeaza sufletul inima?

Pana in prezent, cercetatorii n-au elucidat toate detaliile daca avem in vedere noile descoperiri, insa esenta lor este mai presus de orice dubiu: cand tristetea, starile conflictuale, frustrarea sau melancolia dureaza saptamani si luni, ele nu mai inseamna pentru organism decat un singur lucru - stres sau sindromul inimii zdrobite.

Cauza sunt hormonii stresului, care paralizeaza pentru un scurt interval de timp muschiul inimii.

Intreaga viata este o problema de optiuni. Depinde de tine sa alegi cum sa reactionezi la diverse situatii, tu trebuie sa decizi cum sa-i lasi pe altii sa-ti influenteze atitudinea fata de viata. Tu alegi sa fii bine sau rau dispus. Cand vi se intampla ceva rau, poti sa alegi intre a fi o victima sau poti sa alegi sa inveti din ce ti se intampla.

Moare cate putin cine se transforma in sclavul obisnuintei, urmand in fiecare zi aceleasi traictorii; cine nu-si schimba existenta; cine nu risca sa construiasca ceva nou; cine nu vorbeste cu oamenii pe care nu-i cunoaste.

MASAJ LIMFATIC

Toata lumea stie ca avem sange in organism deoarece, atunci cand ne taiem, acesta curge din rana. Dar nu toata lumea stie ca avem un al doilea sistem circulator care se numeste Sistemul Limfatic. Circulatia limfatica nu are pompa, aceasta este dependenta de miscare, muschii prin contractie imping limfa spre deosebire de circulatia arteriala unde inima este pompa. Acest sistem contine un fluid aproape limpede, denumit limfa si care circula prin vasele limfatice.

Sistemul limfatic este o componenta importanta a sistemului natural de aparare a organismului impotriva bolilor. Circulatia sangelui prin sistemul arterial aduce oxigen si nutrienti celulelor, in timp ce limfa este responsabila de curatarea deseurilor celulare. In consecinta, sistemul limfatic este un sistem complementar celui circulator care, la varste Inaintate, este sclerozat.

Cauzele congestiei limfatice sau ale circulatiei limfatice deficitare sunt dependente de circulatia arteriala si venoasa dar si de lipsa de miscare si stilul de viata nesanatos. La varste inaintate, structura vaselor de sange este modificata, adica arterele devin rigide si suna ca sticla, datorita fenomenului de sclerozare.

In paralel cu drenajul prin masaj ce stimuleaza circulatia limfatica cu reducerea stagnarii limfei prin dieta si suplimente se poate reface elasticitatea vaselor in circulatia arteriala pentru ca sangele sa aduca oxigen si nutrienti la tesuturi (90% din boli au drept cauza circulatia deficitara a sangelui).

Doamna Patru Silvia, cadru medical specializat in masaj limfatic, considera ca bolile aparatului cardiovasculator si limfatic privesc organismul ca pe un sistem intreg.

Tramentul bolilor cardiovasculare si limfatic dureaza un an de zile, timp in care vasele de sange devin elastice si vor permite o mica dilatare transversala pentru ca sangele sa aduca oxigen si nutrienti la tesuturi.

Organismul nostru are capacitatea uimitoare de a se regenera daca vasele de sange nu vor mai fi sclerozate. Merita sa traiasca, sa se bucure de viata acela care in fiecare clipa stie sa lupte pentru ea, sustine doamna Patru Silvia.

Hipertensiunea arteriala (HTA): Medicina alopata spune ca in 90-95% din cazuri nu se cunoaste cauza, totusi cauza o putem cunoaste daca avem in vedere ca ateroscleroza se produce doar la trei specii: om, maimuta si cobai iar la celelalte specii nu exista pe de o parte, iar pe de alta parte alimentatia nenaturista si dezecilibrata constituie cauza majora a acestei boli. Se spune ca hipertensiunea arteriala este un "ucigas tacut", deoarece de regula nu se simte si de multe ori depistarea ei fiind intamplatoare.

De ce este periculoasa? Deoarece imbolnaveste inima, rinichii si creierul din cauza tratamentului prelungit si al efectelor secundare ale medicamentelor.

Accidentele vasculare au consecinte dezastruoase daca se produce obstructie vasculara la organe vitale cum este inima sau creierul. Printre simptomele care apar in cazul unui accident vascular cerebral se enumera: amortirea brusca a fetei, bratele sau picioarele, mai ales pe o parte a corpului, dificultati in vorbire si intelegere, tulburari de vedere, ameteala, pierderea echilibrului, dificultati motorii si dureri de cap severe.

Se stie ca vasele de sange la tinerete sunt elastice si permit o mica dilatare transversala perpendicular pe directia de deplasare a sangelui. Inaintand in varsta structura vaselor de sange se modifica si devin rigide adica suna ca sticla datorita fenomenului de sclerozare a acestora.

Pentru a preveni urmatorul accident vascular cerebral sau un posibil infarct tratamentul naturist cu suplimente este sa refaca elasticitatea vaselor de sange si sa previna leziunea vasculara.(metoda brevetata)

Cand vorbim de hipertensiunea arteriala? Daca tensiunea arteriala depaseste repetat valoarea de 150 mmHg pentru maxima respectiv 90 mmHg pentru minima. Trebuie precizat ca tensiunea arteriala este un parametru variabil, ea putand varia in functie de efortul facut in timpul zilei (munca la serviciu, agricultura) fara nici un fel de consecinte daca ateroscleroza nu este avansata si nu creaza criza de oxigen la nivelul tesuturilor.

Tratamentul alopat de control al tensiunii arteriale lasa boala sa evolueze si de aceea se spune ca medicamentele trebuie luate toata viata.

Stilul nostru de viata, indepartat de natura, este cauza tuturor bolilor. Animalele salbatice care traiesc in natura, adica nu isi prepara hrana termic, nu au astfel de probleme. Toate acestea impreuna cu stilul nostru de viata modern conduc la aparitia multor maladii umane oribile.

Din nefericire prepararea termica a alimentelor ce depaseste 54 grade coduce la distrugerea enzimelor.

In prezent majoritatea alimentelor consumate sunt procesate termic, asa ca oamenii obtin foarte putine enzime din alimentatie.

Cand omul este tanar organismul este foarte eficient. Poate sa asimileze cantitati foarte mici de enzime si proteine si sa produca o cantitate mare pentru necesitatile organismului. Dar, pe masura ce inainteaza in varsta, capacitatea de a produce enzime in cantitati suficiente scade drastic.

Testele au aratat ca persoanele in varsta au aproape jumatate din enzimele celor de 20 de ani.

Peste 200 de boli sunt o consecinta a uzurii enzimelor sau a enzimelor defecte.

Hipertensiunea arteriala esentiala

Una dintre cele mai misterioase afectiuni ale lumii moderne este "sindromul oboselii cronice", o afectiune careia medicii nu reusesc sa identifice cauzele.

Recent, insa, unele studii efectuate asupra melatoninei au inceput sa ofere cateva indicii, care vor ajuta la descifrarea misterului oboselii cronice. Aceste cercetari sugereaza ca, ne atacam in fiecare seara organismul prin expunerea la lumina albastra a televizorului sau a calculatorului. Atunci cand lumina atinge receptorii fotosensibili aflati in retina, semnalele nervoase ajung la glanda epifiza, iar productia de melatonina este oprita. Acest lucru deregleaza ritmul cicardian al oamenilor, ceea ce conduce la oboseala si chiar la un numar de afectiuni, cum ar fi: accidentele vasculare in somn si hipertensiunea arteriala esentiala.

In consecinta, lumina albastra de la televizor si calculator este sursa oboselii si a lipsei de somn. Dormitorul ar trebui sa fie folosit exclusiv in scopul somnului, iar dispozitivele electronice nu ar trebui folosite cu mai putin de 60 de minute inainte de ora de culcare daca avem HTA esentiala.

Hipertensiunea arteriala esentiala constituie 60-70% din totalul cazurilor de HTA cand la nivelul cunoasterii medicina alopata nu a decelat o cauza a bolii.

Totusi, tinand cont de descoperirile cu privire la celula nervoasa (din cartea "Biologie Celulara si Moleculara, fara popa ionica Na+-K+, autor Parvuloriu Constantin") putem admite ca are legatura cu dereglarea somnului.

Parametrii somnului variaza de la o persoana la alta. Pe masura inaintarii in varsta oamenii dorm din ce in ce mai putin datorita modului de viata diferit fata de celelalte specii.

Melatonina, raspunzatoare de inducerea somnului, este un hormon secretat de glanda epifiza.

Melatonina este produsa in perioada de intuneric. Mediul artificial in care traieste omul, adica odata cu lasarea serii, fata de celelalte specii, el aprinde lumina, se uita la televizor, conduce la regresul glandei epifize.

Cantitatea de melatonina scade pe masura inaintarii in varsta iar aceasta schimbare este descrisa ca insomnie.

Din moment ce glanda epifiza primeste informatii de la nervii optici, intunericul semnaleaza marirea secretiei de melatonina. In timpul zilei sau a mediului artificial iluminat electric, televizor, acest hormon este secretat in doze foarte mici. Insomnia este o componenta a HTA esentiala si raspunzatoare de accidentele vasculare care se produc in timpul somnului.

Dupa varsta de 60 de ani melatonina in doze foarte mici ajuta somnul si in acest fel previne accidentele vasculare. Pe langa celelalte proprietati ale sale, melatonina si-a dovedit totodata capacitatea de intarziere a procesului de imbatranire. Nu are efecte secundare si nu creaza dependenta.

Arteroscleroza

Sistemul arterial are o activitate metabolica proprie care se integreaza in dinamica metabolismului general. Arteroscleroza se localizeaza in sistemul arterial, producand modificari structurale si dereglari metabolice ale peretelui arterial. Modificarile care au loc in peretele arterial in cursul arterosclerozei cuprind alterari structurale, schimbarea compozitiei chimice si modificari functionale.

Cercetarile medicinei experimentale au dovedit ca dezvoltarea arterosclerozei este determinata de leziunea vasculara, urmare a tensiunii arteriale. Cu alte cuvinte, leziunea vasculara declanseaza procesul de acoperire cu fibrina unde se agata colesterolul. Colesterolul negativ LDL trebuie mai intai sa fie oxidat inainte sa poata deveni o parte a placilor din artele.

Cauza bolii nu o reprezinta colesterolul ci carenta majora de acid ascorbic. Acidul ascorbic si flavonoidele sunt necesare in procesul de formare a colagenului, cel care previne leziunea vasculara si protejeaza integritatea peretilor capilarelor, si care reduce cheagurile de sange si inhiba oxidarea LDL.

Arteroscleroza o fac doar 3 specii: omul, maimuta si hamsterii, iar la celelalte specii aceasta boala nu exista.

Acesti oameni din valea Hunza, nu fac accidente vasculare datorita modului de viata, iar nutritia are un cuvand greu de spus daca avem in vedere ca omul este predispus genetic sa faca arteroscleroza.

Hipertensiunea arteriala primara si arteroscleroza este totusi o boala vindecabila, cu un regim alimentar strict personalizat si cu suplimente alimentare, care previn leziunea vasculara si normalizeaza tensiunea arteriala.

Un stil de viata sanatos ne permite imbunatatirea sanatatii la orice varsta, iar eu practic acest stil sanatos din 1984, dupa ideile Ing.Valeriu Popa.

Tratament naturist pentru persoane cu venituri mici si avans 50% din cat se negociaza convenabil ambelor parti. Merita sa traiasca si sa se bucure de viata acela care in fiecare clipa stie sa lupte pentru ea.